Penafian

Semua entri dalam laman blog ini adalah luahan jiwa dan raga semata-mata, tiada kena mengena dengan hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Entri di dalam blog ini tidak sesuai untuk bahan rujukan rasmi dan pihak kami tidak bertanggungjawab di atas apa-apa kejadian tembak-menembak, sepak terajang dan tendang-menendang di atas penggunaan bahan dalam laman blog ini. Harap maklum.
AJL: Tukar logo baru pula

Logo LamaLogo Baru


Pihak penerbitan Juara Lagu sekali lagi membuat perubahan setelah perubahan demi perubahan dalam format, nama.. dan kali ini logo pertandingan.

Untuk pengetahuan semua.. Logo lama Juara Lagu telah digunapakai sejak tahun 1997 (sebelum itu tiada logo yang spesifik).. dan digunakan sehingga tahun lepas (AJL24). Bagi aku perubahan yang dilakukan perlukah mempunyai signifikan untuk tahun-tahun mendatang... Aku hanya percaya tahun hadapan, logo bertukar lagi kerana pada logo yang baru ini, langsung tiada kesan-kesan unik (biasa-biasa saja)... yang boleh di gunakan untuk beberapa tahun lagi.

Tetapi itulah hakikatnya... Kita terpaksa terima kerana perubahan dilakukan ada sebab musababnya.. hanya TV3 yang tau...


4 komentar | edit post
Reaksi anda: 
AJL25: Masih bertampuk Indie..
Fuh fuh... tiup sana tiup sini.. buang habik buang semak..

Dah bersawang blog ini rupanya... hanya melawat sekali sekala... kerana bebanan tugas hakiki tersebut lebih menguasai minda kala ini..

Hari ini... aku menonton dengan debaran SemiFinal Muzik-Muzik 25.. Maka terjawab sudah siapa yang akan masuk nanti.

Hanyut – Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir

Kebahagian Dalam Perpisahan – Shahir / Edry Abd. Halim / Edry Abd. Halim

Noktah Cinta – Hafiz / Ajai / Shah Qalam

Drama King – Meet Uncle Hussain & Black / Taja / Tun Teja

Ku Ada Kamu – Adira / Edry Abd. Halim / Edry Abd. Halim

Cinta Sempurna – Yuna / Yuna / Yuna

Pelita – A.P.I / Loque / Loque

Berlari – Tomok / Audi Mok / Shazee Ishak Tomok

Sofea Jane – Black / Sham Kamikaze & Iswandy / Farril

Mencari Konklusi – Hujan / Noh Hujan / Noh Hujan

Selamat Malam – Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir

Extravaganza – Bunkface / Sam Bunkface / Bunkface

Jahat – Stacy / Edry Abd. Halim / Edry Abd. Halim

Tolong Ingatkan Aku – Ana Raffali / Ana Raffali / Ana Raffali

Salin dan tampal dari www.zonartis.com


Apa yang aku ingin tegaskan.. hari ini muzik yang di katakan Indie itu sedang menguasai dan aku sendiri menyanjungi kata-kata Azmeer sebagai juri yang mengatakan perubahan arus perdana tetapi kurang dari segi melodi lagu yang bersimpang siur.. Aku setuju..

Tapi.. inilah yang mahu oleh industri sekarang.. dan kita tidak boleh berada di takuk yang lama.. tapi.. tiada yang lama, maka tiada yang baru.

Muzik identiti Malaysia.. irama balada perlahan seperti "Ku ada kamu", "kebahagian dalam perpisahan" dan "sejujur hatimu".. walau lagu jenis ini yang satu ketika dulu menjadi hits dan menjadi satu identiti malaysia.. Jangan dilupakan.. hanya sedikit sentap pabila lagu karya Azlan Abu Hassan dan Kak diba tidak dapat melangkau ke AJL kerana lagu jenis ini yang membawa identiti Malaysia, tapi pihak juri lebih arif untuk menentukan..

Industri kreatif negara semakin ketandusan idea dan karya-karya Indie yang mewarnai industri ini tidak patut dibiar begitu saja.. Maka inilah platform yang perlu untuk mereka ketengahkan bakat mereka.

Maka, ingin aku katakan... Selamat datang dunia baru.. jangan dilupakan yang lama pula...

0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Singpore MRT yang sangat STRICT.. So ridikeles
Saja berjalan-jalan di laman You Tube dan telah berjumpa dengan satu video ini.



Pabila melihatnya, aku sangat terkejut dan sangat rasa seperti RIDIKELES.. ahakz.. Hanya gula-gula.. FUCK of SMRT. Rasanya penjelasan perempuan itu sangat bagus kerana memakan gula-gula kerana mahu menghilangkan rasa muntah, kerana tidak tahan dengan gegaran...Mungkin...

Rasanya sudah terlalu lama rakyat Singapura terkongkong dengan perkara ini, dan sangat sudah lama dibelenggu dengan peraturan yang bukan2.. Mari berhijrah mari..

Peringatan kepada aku dan rakan2, don't ever try to eat while board on the MRT. You will be fine S30.. Ahakz.. For tourist, please come to MALAYSIA and ride on KL Monorail, you will not be fine because of eating Sweets..

p/s: Kalau aku jadi perempuan itu, aku terus muntah dan mengotorkan MRT itu kerana tidak dibenarkan memakan gula-gula seterusnya menyaman $1 juta kerana tidak membenarkan memakan gula-gula sedangkan itu yang boleh menghilangkan rasa muntah itu..
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Perginya kepimpinan yang matang..
Hari ini, aku bakal menghabiskan sisa-sisa hidup di zaman diploma.. Pejam celik, rupanya hampir 3 tahun berlalu, dari permulaan langkah pertama ke UiTM, kini ke langkah terakhir.

Terkalam di blog ini pelbagai jenis tohmahan dan kritikan, bukan untuk merendahkan tetapi untuk menaikkan semangat pihak terlibat, untuk memperbaiki langkah-langkah plastik dan hipokrit... untuk memperbetulkan keadaan..

Kerana apa aku menulis, kerana aku merasakan perginya sifat-sifat kepimpinan yang matang, ditelan arus generasi... bertukar ganti akhirnya langsung lenyap ditelan zaman.. Hanya sisa-sisa yang tinggal.. Maka inilah yang akan menjadi tunjang kepada keutuhan institusi itu sendiri.

Pabila melihat kembali, aku rasakan segala paduan suara kepimpinan segalanya menjalani kehidupan dengan penuh kegembiraan, kematangan, unsur perpaduan menegakkan yang betul, meranapkan yang salah.. Tetapi pada hari ini.. apa yang berlaku.. mereka sedaya upaya menegakkan benang yang basah dek termakan kata-kata nista dan juga sebagai duri dalam daging untuk mempertahan diri sendiri..

Inilah kepimpinan yang tidak matang, hanya menurut kata belakang, yang di hadapan di endah, maka tersungkur pabila ditolak, terbangun pabila ditarik... terduduk pabila terkilan.. itulah pengakhirannya... Inilah pula generasi yang bakal pemimpin negara..

Tapi... yang datang tetap pergi, silih berganti. tidak dapat dinafikan, tetapi harus diingat, perlulah jua kekal mempertahankan maruah bangsa.. tidak seperti harimau di sondol hidungnya.. Ingatlah...
2 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Hari-hari terakhir....
Diam tak diam, antara bising dan senyap, aku dah mahu mula melabuhkan tirai curahan hati sepenuh jiwa.. Maka.. aku jua akan merindui kalian, kerana kalian jua akan merindui aku ini.. (terlalu perasan)

Masuk saja ke pejabat (kantor) kali pertama setelah puas beraya, hanya memikirkan bahawa aku sudah akan meninggalkan tempat ini. Maka, aku harus segalanya selesai sebelum aku tamat latihan praktikal. Dari permulaannya, aku tidak mengenali sesiapa, kini aku mudah gaul dengan teman yang juga membantu dalam aku pelajari erti pekerjaan dan tugas-tugas.

Hari ini, aku berusaha sedayanya untuk menghabiskan tugas-tugas pending... Maka hari2 seterusnya akan aku hanya duduk ditempat, sambil menghabiskan tugas-tugas penting..

Huh.. aku sudah mahu habis kerja... aku akan merindui...
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Aku melepak?..
Itu saja satu perkataan yang aku boleh gambarkan pabila bangun dari tidur tadi.. Oh RAYA... sangat menggusarkan.. kerana rumah baru saja berkecah.. mengemas sana sini... dan akhirnya rumahku bukan semakin kemas.. tapi semakin kecah..tapi tidak mengapa... akan di urus nanti.. masih ada banyak ruang waktu lagi bukan...

Kali ini, hanya ingin bercerita kepada kalian... betapa hidupku ini rupanya pudar dan pucat, seperti dahulu kala.. kerana jiwaku ini jua yang terlalu malas memikirkannya.. hanya mengikut rentak kawan yang ke sana ke sini.. jika tiada.. itulah gerangannya aku hanya berada di rumah.

Melangkah ke alam fesbuk, ada jua yang bertanya.. di manakah arah tujuan saban minggu.. aku hanya menjawab.. duduk di rumah dan berehat.. kerana.. aku tidak mempunyai arah tujuan.. aku jua mulai risau pabila aku menghabiskan alam prektikel di KL Monorail itu.. maka saban minggu akau hanya berada dirumah.. tanpa ada syak wasangka.

Melihat rakan2 seperjuangan.. menghupdate fesbuk saban minggu ke hulu ke hilir... ke shopping mall saban waktu, aku mulai bertanya pada diri sendiri, apa yang kalian cari di sana saban minggu... mencari tempat melepak.. huh.. lebih baik berada di rumah.. tapi kalian jua mengingatkan aku bahawa kerana itulah badanku gemuk kerana tidak produktif..

Haish.... ntahla.. aku jua tidak mengerti... tapi aku dengan caraku dan gayaku.. mungkin aku ini lebih senang duduk dirumah.. tapi pabila diajak.. aku mungkin menurut.. tapi untuk mengajak rakan.. itu bukan aku..

Mahu aku berjalan2 mencari tempat lepak.. hanya call saja.. aku cuba tepatinya.. tapi jangan cuba mengharap aku yang memulakan langkah pertama...
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Perlunya khidmat pelanggan yang baik...
Pabila aku membelek fesbuk aku pabila pulang dari tempat curah bakti sukarela tanpa ada bayaran.. aku terkesima kapan melihat seseorang di atas talian telah menegur aku sambil berkata : Beliau merupakan pembaca blog ini.. dan mempunyai pelbagai info... PELBAGAI INFO... nan hadow.. tidak tau apakah info itu .. Tapi.. teruskan membaca ya..

Walau tidak aktif lagi berblog.. kerana tugas harian memaksa.. akhirnya, kadar penulisan aku kini mencecah 201... (baru saja 201, bukan 2001 ya...) tapi aku agak bangga.. dengan kadar penulisan ini.

Hari ni, acap kali setiap Selasa, aku akan memberikan penerangan terhadap ISO dan juga ICC itu.. dan seperti biasa.. aku akan terus menerus menekankan tentang aspek khidmat pelanggan... kerana aku MERUPAKAN SEORANG PELANGGAN YANG CEREWET.

Sepertinya.. pabila pekerja barisan hadapan perlulah mewujudkan suasana yang gembira pabila berurusan dengan pelanggan.. contoh yang paling senang.. SENYUM.. dan senang jua... TERIMA KASIH... mudah bukan...

Tetapi.. aku jua faham.. keadaan mereka yang penat bekerja.. tetapi harus ingat..pelanggan juga penat bekerja.. maka pabila stress itu.. di tambah dengan sikap staff barisan hadapan yang tidak menentu suasana kerjanya.. maka akhirnya.. ketidakpuasan itu timbul...

Cara mudah... pabila bekerja.. cipta suasana yang ceria.. bersembang dengan rakan sekerja.. dengan topik yang menarik.. membuatkan kita sentiasa rasa gembira... mungkin bergelak ketawa juga dapat menaikkan mood dan seterusnya tidak memberikan wajah mencuka kepada pelanggan. Cari seseorang yang boleh berlawak..

Itu yang aku tekankan..pabila aku memberikan ceramah... setiap selasa.. maka.. hal ini dapat jua memperbaiki mutu perkhidmatan ya...
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Ramadhan kali ini....
Pabila direnung kembali, aku sangat merindui tatacara aku menghadapi ramadhan dulu-dulu, zaman bekerja.. seharian bekerja... setelah pulang.. menjadi jurugegas ke rumah.. masak dan berbuka bersama adik-adik tersayang..

Itu yang aku lakukan saban hari selama beberapa tahun sebelum aku melangkah ke menara gading.. Di universiti, caranya amat berbeza.. hanya duduk2.. tiada gegas.. tiada larian mengejar sebuah bus.. hanya santai membeli.. akhirnya makan..

Kali ini, seperti mengundang kenangan lama, kembali bergegas, kembali merenung masa.. Kapan jam 5 itu ditunggu-tunggu.. jika di kampus, jam 5 masih lagi di kelas, tiada suara mahu ke bazar jam 5, semuanya menanti jam 6 lebihan baru turun membeli. Suasananya jauh beda dengan di Kuala Lumpur ini ya. Maka.. kenangan itu berputar kembali.

Hari ini, hari kedua berpuasa.. menerima juadah percuma dari pihak pengurusan.. kerana makanannya banyak sekali, sungguh sayang jika dibiarkan.. maka aku jua tidak betah mengambil hanya 1 bekas penuh dengan lauk dan nasi.. untuk santapan berbuka nanti ya.. di Maharajalela...

Itu yang aku tunggu2 sejak tahun demi tahun... kini aku menjalani kehidupan aku seperti biasa.. Memang ini yang aku mahukan. Maka aku jua tidak sabar untuk meraikannya saban tahun.. bersama teman-teman... Di mana rasa mahu berbuka, disitu ada aku dan teman.. Pernah sekali ke hotel... bayarannya cash tiada kompromi.. tapi kepuasan itu.. ISH.. tidak betah aku katakan...

Occay.. aku mahu berjalan ke sana ke sini.. menunggu waktu berbuka tiba..
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Politik di mana saja...
WOW WOW.. dah lama gile sudah aku tidak menghapdate laman blog aku, yang kini sudah bersawang kaedah nye.. Tapi nanti saja aku mengemas, membuang habuk.. kerana aku sudah punya satu semangat baru mahu menghapdate blog seperti dulu kala...

Merujuk kepada kisah kisah lama, yang aku hadapi ketika berada di UiTM Perak sehinggakan aku punya semacam rasa yang agak benci mendengar nama perak itu... (perkataan UiTM itu masih lagi bertakhta ya).. Tapi bila difikirkan kembali, memang ada hikmahnya yang tersendiri.. kerana diriku ini memang unik, jika orang sepertiku dan unik sepertiku, aku katakan.. jangan gusar kerana masih punya banyak ruang waktu untuk membentuk satu jiwa yang lara itu kembali suka riang ria.

Pengalaman politik kampus, politik orang atasan dan juga politik rakan sebaya yang aku tempuhi banyak dugaan, kelaraan jiwa dan lara, itu adalah satu pengalaman berharga yang aku terima dan kini aku juga gunakan untuk hari depan.

Maka.. aku kini berterima kasih kepada segala anjing2 serta babi2 sekalian ya.. kerana aku menggunakan pengalaman itu ditempat kerja pula.

Inilah yang aku cakapkan.. politik itu bermain dimana saja... maka.. jika ada pengalaman yang kuat, maka kita dapat hadapinya dengan mudah saja...

So.. better watch out.... lum tau lagi kehebatan sorang pondan lagi.. LETOP
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Gurauan: Perlu kena pada tempatnya..



Terkadang aku terfikir, kerana apa aku ini semakin sentitive, tidak dapat menerima gurauan melampau itu.. tetapi perlu diingat... gurauan perlu kena pada tempatnya..

Tidak perlu bergurau dengan nada yang cukup buas pabila di tempat kerja yang mengamalkan profesionalisme yang tinggi dan juga integriti yang cukup membanggakan.. Semua tempat curah bakti jua ku kira begitu tanpa ada syak wasangka lagi.. Mungkin kalian boleh senaraikan tempat kerja mana yang hanya mendapat gaji dengan bergelak ketawa sambil bergurau..

Bagaimana mahu meningkatkan productiviti.. Hurm... (Susah budak yang dah belaja management ni)

Bergurau itu boleh untuk mengurangkan stress.. tapi perlu kene pada saat dan ketikanya.. jangan waktu serius di bawak bergurau.. jika malang nasib badan.. bertumbuk la ia.. turunlah productivity syarikat.. kuranglah sales, kuranglah perkhidmatan dan sebagainya..

Itu yang cuba aku tekankan di sini.. Jika kita sentiasa berhemah dalam dunia pekerjaan ini, maka kita jua akan ceria, akan mendapat apa yang dikatakan sebagai "Job Satisfaction" pabila kesemua keperluan kita dikecapi.. mahu pun bergaji rendah... asalkan halal dan anda berpuas hati dengan pekerjaan anda, walau dengan kata lain ENJOY Bekerja.. itu tidak menjadi hal..

Jika gaji banyak jua, mungkin tidak menjamin apa2 bukan.. tetapi yang penting kita enjoy... Tapi berkata tentang enjoy semasa bekerja ini, ini pula yang dikaitkan dengan gurauan dan usikan tadi... Nah.. ini lah yang aku katakan, pabila gurauan itu tidak kena pada tempatnya, maka, kepuasan bekerja itu akan berkurangan..

Maka, akhir bicara, perlulah kita berhati-hati ketika bergurau, bukan semua orang boleh menerima gurauan anda. Jadi , berguraulah secara berhemah..

Cheer..
2 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Piala Dunia : Kasihannya warga Singapura
p/s: Melb.. Dis is for u ok.. Pembaca berita nak mengulas

Ketika sebuk membelek-belek rangkaian intenet ini.. untuk mencari beberapa cerita sukan.. hanya teringat Piala Thomas.. tapi cerita ini pula yang terjumpa.

Chedok from http://cyberita.asia1.com.sg/msingapura/story/0,6879,164637,00.html?

Pakej mahal? Sila ke masjid tonton Piala Dunia


Oleh
Azahar Mohd

ORANG ramai yang bosan kerana syarikat gergasi perhubungan SingTel dan StarHub menawarkan harga pakej yang tinggi bagi menonton Piala Dunia, kini berpeluang menontonnya secara percuma di Masjid Darussalam.

Selain menggalak golongan belia berjinak-jinak dengan masjid, penyiaran secara langsung Piala Dunia itu juga diharap dapat menarik masyarakat bukan Islam mengetahui dengan lebih mendalam peranan masjid di Clementi itu.

Pengerusi eksekutif Masjid Darussalam, Haji Abdul Mutalif Hashim, berkata penayangan Piala Dunia itu demi menjadikan masjid tersebut sebuah pusat sehenti bagi para penduduk, selaras dengan matlamat menjadikannya institusi yang mesra masyarakat.

'Ini merupakan kali kedua kami menayangkan perlawanan Piala Dunia selepas Piala Dunia 2006 di Jerman. Kami mempunyai tiga tujuan utama. Pertama, bagi menarik mereka yang 'jarang-jarang ke masjid' untuk sama-sama memakmurkan masjid.

'Kedua, menarik golongan belia supaya mereka dapat berjinak-jinak ke masjid dan ketiga, menarik masyarakat bukan Islam supaya mereka lebih mengetahui peranan masjid, seperti peranan azan dan sebagainya,' ujarnya ketika ditemui semalam.

Menurutnya, tayangan Piala Dunia itu akan diadakan di ruang berbumbung di tepi bangunan masjid.

Sebelum ini ramai peminat bola sepak melahirkan kekecewaan setelah kedua-dua syarikat perhubungan itu mengumumkan pakej bagi menonton Piala Dunia 2010.

Pakej yang dikenakan dua syarikat itu bagi 64 perlawanan ialah $70.62, termasuk cukai barangan dan perkhidmatan (GST) bagi pengguna yang mendaftar selewat-lewatnya 31 Mei ini dan $94.16 selepas tarikh itu.

Selain membeli antena bagi menyaksikan perlawanan Piala Dunia secara langsung di RTM1, RTM2 dan saluran televisyen Indonesia, RCTI, mereka juga bercadang menontonnya di Internet.

Menurut Haji Abdul Mutalif, Masjid Darussalam beruntung kerana dapat memperolehi saluran televisyen Indonesia, SCTV dan RCT1, dengan terang. Pihak masjid kemudian akan menggunakan alat projektor supaya siaran itu dapat disiarkan di layar lebih besar.

Ustaz Ismail Othman yang ditugaskan Masjid Darussalam untuk mendekati golongan belia, berkata bahawa masjid harus dijadikan tempat yang terbuka untuk setiap Muslim - termasuk yang bertatu dan berambut panjang.

'Sememangnya kita harus peka dengan tanggungjawab memelihara kesucian masjid. Namun sekiranya kita dapat menarik golongan belia ini yang tidak pernah ke masjid menjejakkan kaki ke masjid dan kemudian membuka hati mereka untuk beribadah, ia merupakan bonus,' tegasnya.

Bagi menarik peminat bola sepak, Masjid Darussalam akan juga menyediakan makanan ringan yang didermakan orang ramai seperti pisang goreng, epok-epok, kopi dan teh bagi para pengunjung.


----


Kasihan bukan.. Singapura terlalu meletakkan harga yang tinggi untuk tayangan piala dunia. Sedangkan di Malaysia.. ASTRO dan TV tempatan dapat menyiarkan perlawanan dari pasukan pilihan (TV percuma) dan semua perlawanan (ASTRO). Tayangan percuma yang di berikan oleh Masjid Darussalam Singapura pun hanya menchedok tayangan dari TV percuma Indonesia.

Di Malaysia, sesiapa pun boleh menonton Piala Dunia melalui rangkaian RTM dan Media Prima secara PERCUMA.. Dan dengan harga yang biasa.. tanpa ada sebarang pakej lain, ASTRO menayangkan kesemua 64 perlawanan bersama pakej sukan.

Jika tiada TV pun, berbekalkan RM 0.20 atau RM 0.50 untuk mengORDER AIS KOSONG dan seterusnya lepak berjam2 menonton piala dunia... sehingga mata pun naik bengkak bukan.. Inilah yang dikatakan sebagai 1 Malaysia : Rakyat Didahulukan, Pencapaian Di Utamakan.

Mungkin jua produktiviti di Singapura akan merudum setiap 4 tahun atau tiada penaja atau sudah jatuh miskin.. Tanya saja kepada empunya syarikat penyiaran berbayar Singapura SingTEL dan juga STARhub..

Beruntung jua rakyat Singapura yang mendapat SIGNAL tv dari Malaysia dan Indonesia, boleh menonton siaran piala dunia, yang mempunyai Internet, gunakan ia sebaik mungkin untuk menontonnya..

Maka, berbanggalah menjadi rakyat MALAYSIA..

0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Bas RapidKL Buatan China : Adakah mudah rosak?

Sekadar gambar hiasan dari Google.

Hari ini mari sama-sama merenung kepada Produk Industri pula.. kaitannya pula kepada Bas RapidKL yang datangnya dari Dongfeng.. China..

Bas RapidKL dari CHINA? Patutlah cepat ROSAK..

Ya.. Bas RapidKL sebahagiannya memang dari China.. setengahnya berjenama Mercedes..

Tapi persoalannya di sini.. adakah bas buatan China cepat rosak yang sering digembar gemburkan oleh masyarakat pengangkutan awam Malaysia yang bergantung kepada perkhidmatan awam semata?

Tetapi seperti kebiasaanya, pabila sampai di MALAYSIA saja, bas tersebut mudah rosak.. tetapi pabila di kaji, jika bas itu masih berada di CHINA, tidak pula cepat rosak..

Kenapa jadi begitu ya?

Kerana.. sikap dan etika pemandu bas di MALAYSIA.

Mari kita selusuri satu persatu...

  1. Pemandu di Malaysia sukakan kenderaan yang "cepat pickup".. Maka, pakcik bas suka lah menekan minyak sekuat mungkin dan memecut untuk mendapatkan pickup tersebut.. Sah sah bas buatan China adalah bergear automatis dan lambat pickup.. Kerana ia sudah direka untuk dipandu secara perlahan dan berhemah. Maka CEPATLAH ROSAK.
  2. Pemandu bas di Malaysia suka menekan brek secara terus pabila mahu memberhentikan bas.. maka bus akan bergoyang2 bila dibrek.. Maka CEPATLAH ROSAK.
  3. Pemandu di Malaysia sudah terbiasa pabila ada apa-apa yang tidak kena terhadap bas.. maka di ketuk-ketuk bahagian yang tidak kena itu.. Maka CEPATLAH ROSAK.
  4. Pakcik bas juga suka meninggalkan bas dalam keadaan tidak menutup enjin walau berehat selama 30 minit.. maka minyak pun cepat habis dan memendekkan hayat enjin.. maka CEPATLAH ROSAK.
  5. Pakcik bas juga suka membuat modifikasi terhadap bas seperti membuat pintasan aircond kepada dia sorang... Maka CEPATLAH ROSAK.
Ada banyak lagi sebab kenapa bas RAPIDKL mudah rosak.. ini lah sebabnya.. walaupun bas yang di gunakan tidak sampai 10 tahun..

Maka.. fikirkanlah.. buanglah sikap STREOTAIP anda terhadap barang buatan China itu dan ada sebab kenapa kerajaan memilih bas dari China..
3 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Ibu adalah segalanya : Jangan Jadi seorang yang TAK SEDAR DEK UNTONG
Sejak kita lahir itu.. siapa yang melahirkan kita.. Ibu bukan.. post ini hanya berikutan kepada hari IBU minggu hadapan..

Itu lah IBU...panggilan apa pun yang kamu rasa.. MAMA, UMI, EMAK, dan sebagainya.. baik buruk.. itulah yang melahirkan.. tidak ada apa yang dapat memisahkan kamu dengan ibumu..

Maka.. ini lah yang aku katakan, tidak perlu di jadikan isu.. jika ibu itu jahat.. tidak perlu di patuhi.. Tidak ada di dalam mana-mana nas dalam Quran Al Karim yang berkata seperti itu..

Sejahat mana ibu itu.. sebaik mana ibu itu.. walau apakah bentuk ibu itu.. itu lah ibu yang melahirkan kamu.. tidak dapat dinafikan. Ibu itu jua yang mengendong kamu 9 bulan... yang membesarkan kamu.. memberi kamu susunya dari badannya... tidak kira kuat atau lemah.. Yang memberikan kamu rezeki yang datangnya dari tuhan.. walau tidak banyak.. kita sebagai anak perlu untuk menghargainya.

Jangan kamu sesekali berbicara terhadap tanggungjawab.... jangan pertikai tanggungjawab ibumu.. kamu hanya perlu memikirkan tanggungjawab kamu sebagai seorang anak.. Laksanakan tanggungjawab kamu sebagai seorang anak dengan baik...

Tidak perlu berkira dengan ibumu... Segalanya perlu dikira.. mahu dengan jari.. mahu dengan kalkulator atau apapun alat kiraan.. Kerana, kelahiran kamu ke dunia fana ini walau dengan apa pun caranya, tidak pernah dikira oleh ibumu itu...

Tidak perlu menyesali kelahiran kamu... Kerana itu kehendak tuhan.. Pemberian rezeki olehnya dan rahmatnya sentiasa mencurah.

Maka hargailah ibumu itu....
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Perjalanan yang masih panjang.. YA MASIH PANJANG


Hurm.... pabila di fikirkan.. masih ada 1 sem untuk menjalani praktikal.. sudah tiba masanya aku sendiri melepaskan diri dari cengkaman Seri Iskandar.. dan terus ke Kuala Lumpur untuk meneruskan perjalanan hidup ini..

Praktikal.. masih ada beberapa tempat sebagai finalisnya.. KL Star Rail Sdn Bhd mungkin menjadi pemenang.. tapi tengok dulu bagaimana.

Ya.. apa yang di katakan masih panjang.. ya masih panjang kerana ada masih lagi tinggal 3 tahun untuk meneruskan pengajian.. Pengajian dalam bidang yang aku suka.. masih panjang rupanya.

Moga aku sentiasa bersemangat.. untuk menjalani kehidupan seterusnya...
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Selamat tinggal dunia perdebatan...
Ahakz.. satu stetment yang mengkagumkan bukan...

Yang pasti.. sudah meninggalkan pasukan dengan kesedihan.. perlu kah sedih itu... tak perlu kot.. kerana yang lebih penting.. masa depan ku ini.. Don't bermain with fire-fire.. can burn chu ols... (bak kate adik haku)

Itu lah keputusan yang pasti..

Pastinya aku akan lebih berehat semasa cuti nanti..

TAHNIAH
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Kehidupan yang berubah saban hari..
Itu lah manusia.. yang sering berubah.. mengikuti peredaran zaman.. tidak terlepas aku mahupun engkau yang akan berubah dari sesuatu baik kepada lebih baik.

Tapi.. perubahan yang dilakukan yang keterlaluan amat memberikan kerengsaan kepada mata yang memandang... berubah pendirian... melanggari prinsip persahabatan dan prinsip hidup yang dipegang selama ini di buang ke tepi hanya kerana mendengar kata-kata kosong sekelian manusia yang selama ini hidup untuk terus-menerus mengharapkan belas dan simpati.. tidak lupa kepada yang mengambil kesempatan.. Harap kamu sedar dengan itu..

Tapi.. aku siapa yang ingin menghalang kamu dari mengalami perubahan.. menerima pengalaman kerana pendidikan yang paling baik itu adalah daripada pengalaman.. dan pengalaman juga lah yang mengajar aku erti kehidupan.. begitu jua kamu yang akan terus mengenal erti kehidupan dari pengalaman pahit yang akan kamu tempuhi nanti..

Semoga persahabatan ini akan terus utuh.. walau kamu beda prinsip.. tapi aku sentiasa menghormati prinsip kamu tu...
2 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Tiada lagi cinta.....
Maka semalam, aku tidak mampu lagi untuk terus menunggu, terus berharap bagai orang bodoh, berusaha untuk mengubah segalanya mengikut rentakmu tapi apakan daya.. aku jua punya hati dan perasaan.

Natijahnya... hasilnya..apa yang kamu mahu, itu yang kamu inginkan. Aku tidak punya daya lagi untuk bermuka-muka dengan engkau.. Terima kasih atas segalanya dan kamu juga perlu berterima kasih kepada aku atas apa yang kamu terima.

Maaf kerana telah mendelete kamu dari Pesbuk, dari YM , jika boleh membuang kamu dari menonton blog ini.. tapi malangnya tidak boleh.. Kerana apa, kerana aku tidak perlukan kamu dalam hidupku sepertimana kamu tidak memerlukan aku dalam hidupmu..

Selamat jalan....
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Berita baik kepada peminjam MARA
Kalau dilihat kepada trend hari ini, jika cemerlang, pinjaman bertukar menjadi biasiswa. Mengikuti langkah PTPTN, jika memperolehi Ijazah Kelas Pertama... tak payah bayar.. jadi biasiswa la.. Tapi MARA.. kalau dapat 4 flat untuk CGPA.. memang tak payah bayar..

Tapi sebelum ni pun, kalau agak cemerlang, memang tak perlu bayar full, bayar setengah saja.. Kan dah cukup nikmat bukan.. Itulah kerajaan Malaysia, yang penuh dengan pembelaan.. (ahakz.. memuji kerajaan pula).

So... peminjam MARA..belajar lah bersungguh-sungguh ok..leh dapat biasiswa.. best kan...

p/s: Dak dak UiTM tak layak nak dapat pinjaman MARA.. PTPTN saja ya..
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Semester ini yang penuh dengan: Berjalan-jalan
Semester akhir.. bukan untuk graduasi.. tetapi semester akhir untuk ke kuliah, kerana akan menghadapi latihan praktikal semester hadapan...

Fakta semester ini, duduk luar, NR... non residen yang membuatkan aku semakin aktif dan giat berjalan ke hulu dan ke hilir..

Bagaimana ya. tidak penat kah..

Penat? Seronok chu ols..

Destinasi yang selalu di tuju...
  • Teluk Batik
  • Lumut
  • Ipoh
  • Setiawan
  • Manjung
  • Pulau Pinang
  • Langkawi (seb baik tak jadi)
Selalunya, aku berjalan tanpa rancangan.. terkadang pukul 4 pagi pun boleh berjalan ke Lumut semata untuk menjalankan tugas sebagai pelajar..membuat esaimen.. AYOK... A2K apa orang nak kata kan...

Yang penting, masih lagi berupaya menggapai lambaian menara gading itu dengan belajar bersungguh-sungguh..

Kannnnn
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Perpustakaan UiTM: Evolusi kepada nilai ilmu

Semasa menyelusuri laman web di google, tetibe bertemu dengan imej ini. Cadangan pembinaan perpustakaan baru UiTM di Kampus Puncak Alam.. Wah wah..... meriah dan canggih katanya..

Apabila dirisik-risik dengan seorang rakan di Puncak Alam, pembinaan itu masih belum dilakukan tapi rekabentuknya mungkin sama atau mungkin tidak. Tapi apa yang terjadi semuanya akan menjadi canggih dan menawan.. Huwaaa :((.. Nak rasa chu ols..

Dirisik lagi dengan seorang pensyarah.. Apabila segalanya siap pada tahun 2020 mungkin, keseluruhan kampus akan ada sistem pengawalan suhu yang canggih.. Membuatkan kita semua nyaman belajar di UiTM..

Itulah yang kami bangga dengan UiTM... UiTM di Hatiku..
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Rasa PUAS sangat..
Semalam, pabila sedang berborak bersama teman karib.. seseoang telah menelefon, memberitahu khabar berita yang gumbira..

Katanya.. orang yang sepatutnya membaca blog aku sudah tersentap-sentap dan terkedu-kedu serta terkesima dengan statement-statment yang telah di pos dalam laman blog ini.

Rasa terlalu puas dan sepatutnya memberi pengajaran ya..

Tahniah....
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Logo baru KDBM UiTM Perak

Harap approve la.. ngee :D
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Memulakan Langkah Perdebatan

Hari cuti tahun baru cina dihabiskan dengan Latihan Debat di UiTM Shah Alam. Walaupun buat pertama kali, ianya sangat menarik dan CABARAN.. Huwaa..

Walaupun ia sekadar latihan, terlalu banyak aku belajar dalam menempuh dunia perdebatan ini. Thanks kepada Shuk kerana telah membawa aku ke dalam dunia perdebatan.

Walaupun hanya 4 kali dalam dewan perdebatan sepanjang tempoh latihan, itu telah memberikan terlalu banyak pengalaman dan tatacara perdebatan yang tepat dari segi teknikalnya dan strukturnya.

Huwaa.. semuanya dalam kenangan. Sekarang, hanya perlu berlatih sendiri untuk pertandingan seterusnya... TAKUT....

Thanks kepada semua yang telah membantu: Abang Zarul, Abang Mont, Abang Bonat, Abang Fizan, Abang Sam, Kak Mas, Kak Zam, Kak Ape Tah Nama Die.. dan Abang Tak Tau jugak name die...

Thanks semuanya
3 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Keikhlasan dalam roh penulisan

Pabila kita menghadap satu kertas kosong? Adakah kita mempunyai satu semangat atau saya kira sebagai satu istilah yang saya katakan sebagai roh penulisan. Adakah kita mahu mencoretkan sesuatu?

Kadang ya kadang idak bukan.

Ada yang melukis, ada yang menulis, ada yang mencoret sesuatu. Terpulang..

Tapi kali ini kita fokuskan kepada roh penulisan itu sendiri. Adakah anda mempunyai satu roh penulisan yang asli atau yang dipupuk supaya dapat menulis? Jua terpulang kepada anda. Tapi yang ingin dikatakan di sini adalah keikhlasan dan ketelusan dalam bermain dengan roh penulisan. Adakah anda mempunyai satu pendorong seterusnya roh itu datang?

Persoalannya, apa yang menentukan sebagai keikhlasan dan ketelusan dalam mengendalikan roh penulisan. Apakah tujuan anda untuk menulis?

  • Suka-suka
  • Memuaskan fikiran
  • Kenang-kenangan
  • Pengetahuan pembaca lain
  • Atau saja mahu menunjukkan bahawa: Akulah yang pandai menulis
  • Atau.. hanya untuk tujuan lain... (Malas mahu mengkatagori: takut terbuat fitnah)
Hal ini juga dikatakan jelas menunjukkan 2 indikator terakhir merupakan ketidakikhlasan dalam penulisan. Kerana penulisan ini walau untuk di jual, tapi mesti ada keikhlasannya tersendiri. Memberikan ilmu, memberikan kepuasan kepada orang lain.. Dan jua memberikan kepuasan untuk diri sendiri.

Pabila keikhlasan itu ada, maka penulisan itu akan terjadi persis indah dan menawan, sedap untuk di baca dan difahami. Kerana keikhlasan sebati dengan roh penulisan..

Itulah yang dikatakan keikhlasan dalam roh penulisan..
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Madah Berhelah



Uolzz!! Ingat ni...

Di dalam keayuan dan kelembutan,
ada terselit
KEHEBATAN


From
ZhaRftLiey
UiTM Melaka
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Latihan Praktikal di Fakulti Perakaunan

Eh eh.. dah minggu praktikal. Itulah yang aku rasakan pabila sampai saat-saat aku memulakan latihan praktikal walaupun hanya seminggu.

Fakulti Perakaunan. Nak kata best, best jugak la sebab dapat jumpe shuk, kaled, uzey (yang gay itu) dan semua warga Fakulti Perakaunan.

Ok lah.. Mari kita lihat apa yang telah aku lakukan semasa di Fakulti Perakaunan.

Hari pertama: Lapor diri dengan Encik Azman, jumpe dengan Kak Ti, amik punch card dan punch untuk pertama kali. 7.57 ya.. 3 min lagi sebelum jam itu bernyanyi.

Tugas pertama, apa ya.. hurm.. menghantar dokumen ke HEA.

Seterusnya, check punch card, tengok la sapa yang lambat dan rekodkan. Filing tidak dilupakan, tugas itu tidak akan terlepas dari pandangan mata pelajar praktikal.

Apa lagi ya.. perkara menarik: hurm. tak de ape2 kot. Semuanya berjalan seperti biasa

Banyak juga yang aku pelajari semasa berada di Fakulti Perakaunan. Surat menyurat jangan la cerita, filing dan sebagainya.

Yang bestnya, hari Khamis dan Jumaat, Kak Ti pula bercuti kerana ada hal dan MC. Wah wah, aku pula yang jadi Kak Ti. Penat juga ya jadi Kak Ti, dengan En. Azman, Encik Zool, lecturer lain yang meminta pertolongan, surat menyurat..

Lenguh bahu katanya.. panggilan telefon juga agak tidak berhenti.

Apa pun memang seronok bekerja di Fakulti Perakaunan. Encik Azman memang baik, Kak Ti pun banyak membantu, Lecturer memang seronok dan semuanya pun baik.

Agak sayu juga la pabila meninggalkan tempat curah bakti itu.. Huwaaaaaa ;(

2 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Fareez yang bagi... TAHNIAH
Yang penting, dia telah hadiahkan cenderamata untuk aku yang terperap di rumah bersama Boy.. walaupun tadi berjalan kaki ke Muhibbah, mencari makanan...




Semalam Fareez dan 'rakan' serta rakan-rakan bercuti ke Pangkor...Meriah katannya..



Tahniah, kerana masih mahu mengagungkan kawasan percutian tempatan...

Aku sayang MALAYSIA
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Tandas terbaik dunia

Mencari-cari gambar untuk post sebelumnya, terjumpa pula gambar ini. Bayangkan anda perlu untuk menggunakan tandas sebegini rupa, bagaimana perasaannya. Tapi yang pasti, tandas serupa ini wujud ya.

Manakan tidak, kalau tidak wujud, bagaimana pula gambarnya wujud kan.. Hurm. itu la ceriteranya..

p/s: Cam mana ya t*** dari tingkat atas dicurahkan.. Ayokkk
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Lagi-lagi ISU BAS



Makin ditegur, makin menjadi-jadi.. Itulah yang boleh diibaratkan dengan pengurusan bas ni. Terkadang aku malas mahu berkata-kata. Hanya tunggu dan lihat saja. Bagai mencurah air ke dalam tempayan bocor, makin dicurah, semakin kering.

Malas la nak cakap banyak-banyak. Nanti kene banned, tak leh la nak naik bas nanti.

Sapa yang faham tu, tu la ceritanya.. Yang tak faham, mari cari ceriteranya..
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Bahasa Melayu: Bahasa pertuturan yang kian pudar...
Marilah kita sama-sama mengagungkan bahasa kebangsaan kita iaitu bahasa Melayu yang kini semakin hari semakin hilang ditelan zaman.. Apa yang hilang? Keasliannya yang kian pudar pabila celup-mencelup dijalankan untuk dijadikan perkataan bombastik dan global. (bombastik dan global juga perkataan ambilan).

Tapi apakan daya kita. Apa yang perlu hanya kita perlu adalah mempertahankan dengan apa cara sekalipun. Caranya? Mudah saja... MENGGUNAKANNYA.

Saya tidak kata kita tidak boleh mengamalkan bahasa lain tetapi bahasa ibunda kita perlu diagungkan dan dipertahankan penggunaannya.

Hanya kagum melihat rakyat Indonesia yang hanya menggunakan bahasa Indonesia sebagai bahasa pengantaraan. Pernah satu ketika, terjumpa seorang warga Indonesia yang berbangsa Cina dapat berbahasa Indonesia dengan fasih sekali dengan dialek Indonesia yang sangat pekat. Tiada dialek cina, yang ada hanyalah dialek INDONESIA yang sangat pekat.

Mari kita lihat senarionya di Malaysia, orang cina negara kita pabila berkata-kata dalam bahasa Melayu, kenapa ada slanga bunyi cina?..

"Lu olang ada sana kah? Mari makan ini nasi lemak lor"

Lihat.. inilah yang dikatakan sebagai perosak bahasa. Tapi apa yang kita boleh buat ketika ini? Mahu mengubah kembali lidah mereka? Mungkin boleh kepada yang muda, yang masih kecil mungkin boleh dengan metod yang tertentu.

Apa yang terjadi, pabila orang Melayu berkata-kata dengan bangsa Cina, secara automatisnya bunyi dialek akan berubah..

"Ada lah apek.. Lu makan dulu lor.. Nanti wa makan sama lu"

Kenapa kita bisa jadi sedemikian rupa?

Kajian demi kajian yang dilakukan secara persendirian mengenai perihal ini. Hanya bertanya kepada beberapa orang korespondan yang terdiri daripada pelajar UiTM Perak sendiri dan tidak lupa kepada pensyarah yang sempat saya temui.

Jawapannya mudah. Kelemahan tatabahasa yang menyebabkan mereka menjadi sedemikian rupa. Orang cina misalannya, bahasa ibunda mereka merupakan bahasa cina dan tentunya kadar penggunaan bahasa lain seperti bahasa Melayu sangat rendah. Hanya digunakan pabila berurusan dengan orang Melayu sahaja. Maka mereka ini hanya tahu berbahasa melayu pada peringkat asas yang membolehkan mereka berkomunikasi terutamanya dalam hal-hal dagangan.

Secara fokusnya, golongan ini kurang memahami perkataan-perkataan bombastik dan global dan yang sukar difahami. Maka pabila komunikasi tercipta, terkeluarlah perkataan Lu, Wa dan sebagainya untuk meningkatkan kadar keberkesanan komunikasi antara kedua belah pihak itu.

Kita pula sebagai orang Melayu, kenapa bertutur dengan dialek cina? Hal ini kerana kita mahukan komunikasi yang pantas dan berkesan kerana orang cina lebih memahami dialek ini. Kesannya, lidah kita pun sebati dengan frasa-frasa di atas tadi.

Itulah adanya.

Persaingan bahasa antara lain dapat juga mengurangkan peratusan kadar pertuturan dalam bahasa Melayu. Bahasa Inggeris sebagai contoh terbaik. Pabila kita teliti kembali, komunikasi akan lebih berkesan pabila kita menggunakan bahasa Inggeris. Maka orang kita lebih senang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pertuturan.

Di pejabat,di kolej, di kedai-kedai, alangkah mudahnya kita berbahasa Inggeris kerana komunikasi jenis ini lebih berkesan daripada bahasa Melayu itu sendiri. Anda menafikannya? Ya.. anda perlu menafikannya kerana anda pejuang bahasa Melayu tapi berapa peratuskah orang seperti anda?

Apa yang dapat dikonklusikan, keaslian bahasa Melayu itu sendiri makin hari kian pudar dengan penggunaan kata pinjaman, persaingan bahasa dan juga kelemahan dalam aspek tatabahasa. Oleh itu, bagaimana pula untuk mempertahankan bahasa itu?

Banyak cara. Disiplin, pelajari dan praktikkan dalam kehidupan seharian. Itu saja.

Tapi memang kita semua sedia maklum, memang tidak mudah untuk diimplimentasikan kepada kehidupan seharian tapi paling kurang, kita mencuba untuk melakukannya. Kita tidak kena saman pabila menggunakan bahasa kebangsaan yang kita perlu banggakan ini.

Akhir kata.. Bahasa Jiwa Bangsa
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Selamat Datang kepada kepimpinan baru MPP UiTM Perak

- Logo MPP UiTM -

Tahniah kepada yang telah berjaya menerajui kepimpinan yang sekian lama menjadi tanda-tanya sudah pun diketahui tanpa ada syak wasangka lagi.. Mungkin sidang media akan dilaksanakan tidak lama lagi untuk mempekenalkan kepada semua warga kampus.

Sepertinya, kepimpinan kali ini sedikit-sebanyak dilihat dapat memberikan hala tuju yang 'baru' dalam pengurusan dan gaya hidup pelajar di UiTM. Jangan hanya pentingkan diri sendiri dengan pangkat dan jawatan, dan mengambil segala keistimewaan sebagai seorang wakil pelajar tetapi kerjaannya.. NAN HADOW..

Seharusnya, pihak MPP itu sendiri perlu membuat satu majlis mempekenalkan warga tampuk pemerintahan yang baru supaya pelajar dapat berkenal-kenalan dan seterusnya mengeratkan ikatan silaturahim antara pelajar dan MPP.

Terangkan kepada semua, apakah fungsi-fungsi MPP, apakah yang dapat MPP lakukan dan seharusnya MPP dapat membuat satu majlis DIALOG bersama pelajar supaya dapat mendengar rintihan dan luahan rasa semua pelajar.. dan tugas utama MPP untuk membawanya ke pihak atasan amat diharapkan.

Apapun, tahniah kepada YAB kerana telah menduduki tangga teratas kepimpinan dan berharap dapat mengotakan apa yang di kata.

p/s: Tak sabar nak tengok peti cadangan YAB tu.. tak sabar nak tulis macam2..
2 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Demam pilihanraya


0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
e-Voting.... Pilihanraya yang tidak telus..

Diam tidak diam, kita sudahpun melangkah ke tahun baru 2010 dan tentunya akan membawa rahmat dan berkat dari Ilahi.. Masa berlalu, muka-muka kepimpinan jua bertukar..


Tiba masa untuk pilihanraya Kampus UiTM yang baru.. Seperti yang sedia maklum, penamaan calon sudah berlaku hari ini dan 6 orang akan bertanding untuk mewakili kawasan Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat.


Tapi bukan fasal calon yang aku ingin perkataan. Tapi mengenai langkah KPT menggunakan sistem e-Voting untuk memudahkan sistem pengiraan undi dan mendapat keputusan segera (instant result).


Yang pastinya ini adalah sistem buatan manusia yang menggunakan teknologi terkini, pastinya boleh ditukar dan boleh dimanipulasi dan digodam..


Ketelusan dalam sesuatu pilihanraya bergantung kepada sistem pengiraan yang dilakukan, sama ada manual atau automatis.. dan yang pastinya, pengiraan secara manual dan tradisional dilihat sebagai satu cara yang penuh efektif tetapi tidak effisien.


Ya.. tidak effisien.. memang itu hakikatnya kerana undi terpaksa dikira satu persatu, tanpa ada syakwasangka kerana disaksikan oleh wakil dan calon yang bertanding. Lambat dan memenatkan tetapi keputusannya sangat tepat dan telus..


Jika menggunakan komputer, keputusan boleh dipertikaikan dan sepertinya nama dan data pengundi jua dapat dikenalpasti dan bercanggah dengan etika dan prinsip "UNDI ADALAH RAHSIA".


Pabila kita renung kembali, pabila menggunakan sistem elektronik yang semestinya boleh ditukar, diubah dan dibaikpulih, maka keputusan juga boleh ditukar, diubah dan dibaikpulih.


Ditukar - jika pemenang adalah pembangkang

Diubah - jika pemenang adalah pembangkang

Dibaikpulih - jika pemenang adalah pembangkang


Maka... semua pemenang adalah kerajaan. Meriah bukan.. maka tidak perlu untuk kita keluar mengundi bukan?


Sebagai contoh.. UiTM Perak jua menggunakan sistem e-Voting dan pemenang yang lepas adalah pemenang yang tidak disangka-sangka. Dijangka menang lain, lain pula yang naik takhta... Maka sistem ini jua yang dipersalahkan..


Mungkin pihak UiTM Perak sendiri telah memilih bakal MPP awal-awal lagi untuk mengelakkan 'kekecohan' jika yang menang nanti bukan dari golongan yang pro-uitm tetapi pembangkang. Mana kita tahu ?.. Mungkin jua keputusan telah diubah.. Siapa tahu.. Mungkin jua keputusan sudahpun dibaik pulih. Siapa tahu.. Hanya pihak yang melakukan yang tahu dan ALLAH yang maha esa.


Aku ini sebagai pelajar di UiTM ini hanya berharap tiada penyelewengan dan konsep PECAH AMANAH dan KRONISME dalam pemilihan MPP kerana ini akan menghancurkan UiTM itu sendiri.. Pembangkang tidak semestinya memberontak untuk dapatkan apa yang mereka mahu dari UiTM..


Diharapkan.. MPP yang baru ini dapat memberikan satu perubahan yang baik dan baharu dalam memastikan UiTM ditangga yang tinggi dalam dunia pendidikan di MALAYSIA
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Maxis Broadband.. Babi, tak beradab, sial dan sebagainya
Babi, tak beradab, sial dan sebagainya... Itu saja yang boleh aku katakan pabila Maxis dengan biadabnya menukar pakej Maxis Broadband kepada Data Usage... bukan kepada penggunaan bulanan.. Itu yang pastinya.

Sebagai contoh, aku sendiri telah menggunakan Maxis Broadband dan membayar RM 99 sebulan dengan kelajuan 3.6 mbps. Tiada masalah dengan kelajuan tetapi pabila telah mencapai had penggunaan (3gb) kelajuan akan diperlahankan...

Tetapi kini, RM 99 adalah untuk 3 gb sahaja.. bukan sebulan ya.. Pabila mencapai 3gb, secara automatis, internet akan dipotong dan tidak dapat digunakan. Jika ingin membeli had kredit yang lebih banyak adalah

RM 18 untuk 500mb dan RM 28 untuk 1gb.
Wah wah.. inilah yang dikatakan sebagai memakan duit haram....
Tahniah.. pegi saja ke CYBERCAFE.. RM 1.50 je sejam..
3 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Melayu perlu bangga ada bangsa MEREMPIT?.. kata hikmah FARID KAMIL



Kalau anda semua menonton rancangan TERJAH pada malam isnin.. anda akan melihat kebodohan dan keHANJENGAN si Farid Kamil yang agak tersentap pabila filem baru beliau ditapis dan dipotong lebih daripada 60% dari cerita asal. Apa kes?


Yang penting, si Farid Kamil yang menjadi pengarah filem REMP-IT V3 (yang ditukar judulnya kepada V3: Samseng Jalanan) yang hanya berkata dengan sentapnya:


"Saya rasa bahagian yang dipotong itu tidak ada adegan yang yang bukan-bukan seperti aksi mat rempit yang melakukan aksi seperti WILLY, WEKANG, dan aksi berbahaya yang lain"


"Kita sepatutnya berbangga dengan aksi begitu kerana MELAYU boleh buat aksi begitu"


(Kata-kata telah diolah daripada perkataan asal)


Berbangga dengan mat rempit?


Berbangga dengan aksi mat rempit?


Berbangga dengan jumlah dan kuantiti mat rempit yang eksiden?


Berbangga dengan jumlah dan kuantiti mat rempit yang MATI?


Berbangga jika kawan dan ahli keluarga anda mati kerana merempit?


Kenapa kita perlu bangga dengan semua ini.. Apa kejadahnya semua ini? Inilah bangsa yang tidak bertamadun, terlalu bangga kepada perkaya yang negatif semata-mata..


Itulah hakikatnya, yang buruk bertambah buruk, yang pandai pun menjadi bodoh... apatah lagi yang sudah sedia ada bodoh.


Penerbit filem Malaysia, sepertinya membuat filem untuk DUIT, DUIT dan DUIT.. seterusnya HIBURAN, HIBURAN dan HIBURAN.. manalah rakyat kita nak bertamadun.


Bukan mahu mengagungkan filem luar, tetapi itulah hakikatnya.. Filem luar dihasilkan dengan objektif yang pelbagai iaitu..


  • Hiburan

  • Keuntungan

  • Kualiti

  • Matlamat yang hendak disampaikan

  • Nilai kemanusiaan

  • Nilai murni

  • Untuk mendapat anugerah...

Semua elemen ini digarapkan dalam satu filem yang membuatkan semua elemen tersebut "masuk" dalam kehidupan kita akhirnya kita tertanya-tanya dan tersebut-sebut.


Bukan menjadi seperti David Teo, yang menerbitkan filem nisbahnya 1:9, Kualiti : Hiburan


Kenapa tidak dilakukan seperti ini.. Nilai kualiti dan nilai hiburan seimbang.. Bukan tidak boleh jual filem yang berkualiti dan berhiburan sekali gus.


Contoh yang terbaik, filem Cicakman, yang mempunyai kesan khas yang baik, juga dapat dijual dengan penuh warna-warni..


Jadi, jangan jadikan filem di Malaysia hanya sekadar sebagai hiburan dan sebagai "untuk jualan semata"


Fikirkan...

0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Layout Baru!!!!
Ha ini lah dia hasil pencarian untuk beberapa ketika.. Pencarian laman template yang meriah....Sedang mencari, terjumpa layout yang cantik ini..

MERAH MENYALA... tapi galak mata memandang bukan.

Apapun.. semua komen dialukan dengan hematnya.. Makasih ya kesemuanya di atas sokongan padu..
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Aku masih LELAKI !... Ahakz..
Sepertinya memang tidak disangkal lagi aku memang masih lelaki.. Jasadnya masih seorang lelaki, hanya perwatakannya yang berubah.. Tapi ciri2 seorang lelaki masih bertakhta disebalik kepondanan yang ku alami...

Aku mengaku aku pondan? YUP.. aku PONDAN.. So WHAT?

Apa yang mahu ku cerita kali ini adalah ciri-ciri seorang lelaki yang masih ada dalam diri ini..

Yang pastinya, aku tidak jua betah mengikuti langkah setiap pondan terlaksana siapnya kerana aku masih mempunyai banyak hormon2 lelaki.. Hanya perwatakan saja, tingkah laku saja yang menjadi tontonan umum ya..

Owkey, gini lah.

Perbandingan pondan terlaksana siap dengan aku ini..

Atas meja mekap...
Pondan
  1. Moisturizer
  2. Toner
  3. Kapas muka
  4. Tisu
  5. Foundation
  6. Compact Powder
  7. Segala macam jenis mekap
  8. Lotion badan
  9. Deodoran
  10. Wax atau spray
  11. Sikat
  12. Set penjagaan muka
  13. Minyak wangi
Tapi aku.. hanya ada..
  1. Deodoran
  2. Wax rambut
  3. Minyak wangi
  4. Sikat
Ops sikit saja ya.. itu saja yang ada atas meja mekap aku.. Tidak memerlukan masa yang lama untuk bersiap. Hanya 10 min memadai...

Itulah yang aku katakan.. Aku ini lelaki yang simple... AHAKZ....

Lelaki? Hiks
4 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Selamat Datang ke Dunia NR
Hye kesemuanya yang berada di hujung talian... Ahakz..

Selamat datang jua Tahun Baru.. sepertinya tidak menyambutnya di mana-mana. Tetapi sangat seronok berada di rumah..

Apa yang terjadi, aku hanya pulang ke Seri Iskandar pada 1 Jan 2009.. Eh dah 2010.

Ya ya.. aku NR sekarang... Dengan dunia yang lebih bebas tanpa halangan pihak yang bertanggungjawab mahupun yang tidak bertanggungjawab.. KANNNNNNN...

Sepertinya.. tahu2 saja lah siapa tidak bertanggungjawab itu kan???

Tentunya, sangat seronok pabila duduk diluar kampus, dengan kehidupan biasa, kehidupan di rumah.. kehidupan rumah yang bertangga.

Mari kita lihat rutin harianku ya...

6:30 - Bangun tido.. jari-jemari pantas menekan butang ON di PETI TV... MHI chu ols
6:45 - Mandi
7:00 - Siap2
7:15 - Tunggu Bas (Ala-ala bekerja chu ols)
7:40 - Sampai kampus

-----

4:15 - Pulang ke rumah.. nonton CUCU BETONG
6:00 - Masak
7:00 - Cinta Balkis
8:00 - Berita (Sambil buat Assignment)
11:00 - Rancangan menarik di TV
12:00 - Tido..

Menarik Bukan??

Tentunya, siapa yang mahu datang.. ini lah addressnya.. Jejanzz Saja ya

35, Persiaran Iskandar Perdana 56
Iskandar Perdana
32610 Bandar Seri Iskandar
Perak Darul Ridzuan


0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
  • Jerit-Jerit di Sini

    Adakah rupa baru ini lebih indah, ceria dan membuatkan mata anda terpanggil untuk meminta otak supaya mengawal anda untuk melawat laman blog ini lagi?

    Followers