Penafian

Semua entri dalam laman blog ini adalah luahan jiwa dan raga semata-mata, tiada kena mengena dengan hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Entri di dalam blog ini tidak sesuai untuk bahan rujukan rasmi dan pihak kami tidak bertanggungjawab di atas apa-apa kejadian tembak-menembak, sepak terajang dan tendang-menendang di atas penggunaan bahan dalam laman blog ini. Harap maklum.
Jauh di sudut hati.. Masih berharap..
Harapan itu masih ada.. kadang terhilang kadang termuncul, kadang melintasi ruang minda.. ternyata seperti wajah dan nama kau melintasi di hadapan mataku jua.

Tapi penafian yang dilakukan membuatkan aku seperti menipu diri aku sendiri.. dan menjadikan diri ini dilindungi segala macam hipokrasi.

Tapi kala ini, hipokrasi inilah yang dapat menjadi satu tiang untuk aku meneruskan kehidupan ini.. Biasalah tu kan.. Mulut kate tak mahu.. hati masih mahu mengikuti..
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
KG.com.. yang suka berdrama.. DRAMA QUEEN


Perlukah berdrama.. drama untuk mendapatkan publisiti murahan.. atau publisiti PERCUMA.. itulah kamu yang katanya KG.com.

Memang segalanya suka berdrama.. DRAMA SWASTA..

Pabila drama swasta bermula.. WARTA BERITA akan menyusul..

(Tarikh), (Hari) KUALA LUMPUR, Seorang mahasiswa dari sebuah kolej swasta berperang mulut serta anggota badan yang lain kerana kisah remeh temeh yang akan menggegarkan dunia keGAYBOIan ari ini.

Kata-kata pemangsa dan mangsa "Ni lah yang meks tak suka ni, si sundel dah amik laki meks, then kutuk belakang pula"

"Dah kamu tak pandai jaga laki, nak buat cam mana.. Dah lobos.. makan luar"

"Wah wah"

..................... (Berita bersambung)

Maka, dengan warta berita ini, tersebarlah ke pelusuk alam, cerita pondan bergaduh dengan pondan, mencari kebenaran..

Gedebuk, perang segala anggota badan bermula, dan bermulalah drama swasta percuma tontonan anak watan yang cetek serta tinggi fikirannya juga.. Yang cetek makin cetek fikirannya.. yang tinggi, harapnya tidak menjadi cetek lah kaedahnya.. Kalau ya.. hadow...

CITY.com, selalunya tidak melakukan drama di depan khayalak ramai, tetapi secara senyap.. then hilang dari muka bumi.. kerana apa? MALU....

KG.com, tak tahu malukah.. Tidak tahu bagaimana tafsirannya.. anda yang menentukan..

So.. apakah yang anda mahukan? menjadi KG.com or CITY.com?
1 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Kisah si pemberi TIPS
Jangan tidak tahu ya.. Tips yang saya katakan hari ini bukanlah tips yang biasa itu.. Tapi ini TIPS yang selalunya diberikan oleh pelanggan yang merasakan perlunya diberikan sedikit 'sumbangan' atas layanan yang diberikan... Itu lah tips yang dikisahkan pada kali ini..

Yelah.. kan aku ini menjalankan tugas dengan ikhlas di Nando's One Utama, tips yang aku terima.. hrm.. tiadalah banyak.. tapi, tak de langsung pun tidak jua.. Kisah nya bermula di sini, pabila aku mulai menjaga di Seksyen 5, seksyen luar yang begitu sesak dengan pelanggan.. Selalunya, pelanggan yang kaedahnya, cam hanjeng lakunya..

Seperti biasa, aku senantiasa menjalankan tugas dengan penuh hemat..

"Bom dia sir, welcome to Nando's, My name is Reezwan, this is table no 55, are u ready to order?"

"Eh.. kamu ni Melayu ke Mat Saleh"

"Maaf Encik saya Melayu"

"Abis tu, dah tak reti cakap Melayu dah? Nak ikut sangat orang puteh tu"

Wah wah, agak bagus ya, mempertabatkan Melayu.. terkadang aku teringat kata Prof Dr Ibrahim, ketuanan Melayu perlu di jaga..

Aku pun mulai menjalankan tugas di meja 55 dengan bahasa ibunda aku.. tersangat bangga menjadi anak Melayu... hatiku berbunga...

Tapi lain pula ceritanya selepas segalanya selesai, urusan pembayaran dimulai..

"Adik, nah ambillah duit ni..service bagus"

Sepertinya polisinya tidak boleh mengambil sebarang duit tips secara serahan tangan... jika mahu memberi, tinggalkan saja dalam folder itu... bukan tidak mahu.. tapi itu aturannya.. jika terkena "Mistery Shopper" sah sah failed...

"Maaf Encik, saya tak leh terima, encik dah bayar untuk service charge.."

"Ambil je lah.. saya tak nak orang kata, orang Melayu ni kedekut, tak de duit, berkira"

WTF... hanya dalam hati.. itu saja yang mampu aku katakan.. ni kah cara orang yang bermula dengan "mim".. Inikah caranya untuk membangkitkan kemelayuan itu.. inikah caranya untuk memartabatkan melayu??

Bagi aku bukan ini caranya... caranya mudah, sopan santun, ikhlas dan sebagainya.. kamu jua pun boleh berfikir bukan?

"Tak pe Encik, terima kasih ya.. datang lagi" lalu aku berlalu kerana terlalu terkesima dengan jawapan itu... Ade jua orang melayu yang begini.. Hurm.. pelbagai orang yang aku temui sepanjang perjalanan hidup ini...

Tegas aku katakan, entri kali ini bukan untuk menjatuhkan bangsa "mim" ini tetapi memberikan kesedaran sivik kepada yang lain..bukan ini caranya untuk mempertabatkan Melayu.. bukan ini caranya...

Sekali lagi.. BUKAN INI CARANYA.. untuk bermegah-megah dan sebagainya..

p/s: Cara dan rupanya serta pakaiannya biasa saja.. hanya menunjukkan yang orang biasa pun bisa memberi tips...
3 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Renungkan.. Pi mai pi mai, tang tu...
Ahli Fiqir - 2 x 5
Credit to Warner Music



kwek kwek kwek kwek kwek kwek
kwek kwek kwek kwek kwek kwek

kali bahagi tolak campur
hilanglah geli kerana geli

dua kali lima sepuluh
lima kali dua sepuluh
lapan campur dua sepuluh
dua campur lapan sepuluh

sama pandai sama bodoh
sama lawa sama hodoh
sama cerdik sama belok
sama tenpok sama bokok

hidup diam kududu
kunci mulut nanti dulu
sebelum kau berbicara
sebelum kau nak berkata

jeling dulu hujung rambut
hingga dah ke hujung hujung kuku kakimu

kurangkan lada
kurangkan pedasnya
kurangkan rempah
kurangkan panasnya
kurangkan lebah
kurangkan sengatnya
kurangkan cakap
kurangkan silapnya

baik membisu takut takut
mana tahu silap hari silap bulan
lambat laun silap tahun
kau menjadi

dua kali lima sepuluh
lima kali dua sepuluh
lapan campur dua sepuluh
dua campur lapan sepuluh

sama pandai sama bodoh
sama lawa sama hodoh
sama cerdik sama belok
sama tenpok sama bokok

kwek kwek kwek kwek kwek kwek

jangan cakap lepas
biar pandai beralas
ada ubi ada batas
ada hari kami balas

hinamu hanya bias
cecarmu cuma tempias
hari ini kami berkias
esok lusa kami mengganas

jangan suka jaga tepi kain orang lain
kain sendiri yang terlondeh
kata dulang paku serpih
kata orang dia yang lebih

ada orang suka menerima
tapi tidak suka menderma
ada orang suka menderma
tapi diharap dibalikkan semula

dua kali lima sepuluh
lima kali dua sepuluh
lapan campur dua sepuluh
dua campur lapan sepuluh

sama pandai sama bodoh
sama lawa sama hodoh
sama cerdik sama belok
sama tenpok sama bokok

kwek kwek kwek kwek kwek kwek

dua kali lima sepuluh
lima kali dua sepuluh
lapan campur dua sepuluh
dua campur lapan sepuluh

sama pandai sama bodoh
sama lawa sama hodoh
sama cerdik sama belok
sama tenpok sama bokok

kwek kwek kwek kwek kwek kwek
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Astro dan Hujan.. Tiada Penyelesaian

Hanya kenangan... Aku memasang Astro di rumah baru ku di Damansara ini pabila baru saja beberapa bulan tinggal di rumah baru ini.. Bulan Disember aku kira.

Tetapi perasaan antara mahu dan tidak mahu itu sentiasa wujud ketika mahu memasang atau tidak..

Harga = Murah jua ya
Program = Banyak jua.. Akademi Fantasia dan sebagainya
Pemasangan = Eh.. esok dah leh pasang dan tengok.. wah pantas dan effisien nyer..
Bayaran mula = RM100 je untuk pemasangan
Bil = Kalau tak pakai tak payah bayar. Maksudnya.. kalau dah kene potong, bill berhenti (Tak macam streamyx, dah kene potong pun kene bayar jua.. duit haram chu ols).

Hanya satu.. hanya satu kelemahan yang aku akan menimbangkan sekali lagi mahu memasangnya atau tidak (aku dan keluarga)...

Aku telah dibidas oleh penjual Astro di Giant Kelana Jaya.. Situasi nya...aku telah di sapa oleh dia dan seperti biasa aku akan menjawab.. sorry tak de TV.. ahakz.. jawapan biasa.

Aku: Tak mau la, tak da bagus ini Astro.. mahal saja, banyak iklan
Penjual: Mana ada iklan, u pernah tengok itu HBO ka? mana ada iklan? Iklan bagus tau, kalau u nak pegi tandas ka, nak pergi buang air ka?
Aku: Banyak la... I nak bayar untuk tengok programme, bukan tengok iklan..

Pada masa itu mama aku pun tiba, mahu pulang bersama

Mama: Ish tak payahlah dik, abang... tak bagus. tengok la rumah kita cam mana? Hujan nanti susah, bukan hujan je, mendung pun dah takdapat tengok..

Jawapan penjual..

Penjual: Hayya, lu tak da baca itu berita ka? Kan Astro mahu pasang itu baru punya Satelit.. (Measat 3).. nanti hujan ka ribut ka tiada isssue.. Boleh tengok.

Wah wah, bagusnya Astro.. ok la. akan dipertimbangkan.. Tup tup masa aku balik kerja (Masa tu keje kat Parkson One Utama), dah di pasang sudah Astro itu.. wah bagusnya menonton.. dan pada masa yang sama, kami bersama menanti kehadiran MEASAT 3..

Tapi pada masa itu tahun 2005.. sekali lagi tahun 2005.. sekali lagi ya.. tahun 2005.

Mari kita besarkan sedikit font nya.. 2005...

Surat khabar perdana negara jua sibuk membincangkan isu ini, isu hujan dan Astro yang akan membawa satu era baru dalam dunia penyiaran.. Akhirnya tahun 2006, Measat 3 telah selamat dilancarkan dan kami sebagai rakyat Malaysia masih menunggu impaknya.

Kini, hanya beberapa hari kita akan melangkah ke tahun 2010, sekali lagi 2010.. 2010..

Dan sepertinya perubahan musim, perubahan monsun yang membawakan hujan sepanjang petang, dan di Damansara ini tidak terkecuali telah membuatkan aku kadang kala terfikir kenangan silam tentang tahun 2005 itu, tentang MEASAT3 dan ASTRO yang memakan duit haram dek kuasa tuhan memberikan hujan ke muka bumi ini.

Gaya penontonan akan terganggu dek hujan yang melanda kerana Signalnya tidak dapat menembusi hujan yang lebat itu... Jawapan pasti dan arif lagi hanjeng oleh Astro.. Aku ada jua cakap-cakap perkara ini dengan rakan-rakan. Ternyata jawapan yang aku terima memang pasti dan satunya.

"Mereka tu kan MONOPOLI, dia yang tentukan harga, dia yang tentukan perkhidmatan, nak rosakkah, nak baikkah.. tiada siapa yang peduli, tiada persaingan, dialah satunya.. Di naikkan harga setinggi alam jua, penonton akan melanggan.. kerana tiada pilihan lain"

Betul jua, konsep ekonomi itu.. So..sepertinya kita hanya menunggu satu persaingan yang hebat akan berlaku antara Astro dan pesaing nya... Seperti kombinasi di bawah

Maxis - Celcom - Digi - U Mobile - Tune Talk

Giant - Tesco - Carrefour - Econsave

Seperti kombinasi persaingan di atas, masing-masing akan berusaha memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk pilihan pengguna..

Pernah dulu, MITV mula menembusi pasaran dengan TV Digitalnya tapi tidak dapat bertahan kerana masalah ekonomi dan keadaan kewangan.

Tidak apalah.. aku hanya mendengar cerita, sambungan internet pantas Malaysia mencecah 10mb persaat untuk penggunaan domestik akan tiba beberapa tahun akan datang.. Aku berharap sistem ini akan jua membawa masuk rangkaian TV berdasarkan internet kelajuan pantas di Malaysia dengan harga yang kompetatif seterusnya melumpuhkan rangkaian TV Satelit yang tidak mempunyai daya penghantaran signal yang bagus.. kerna terhalang dek hujan..

Tidak lupa ya, teknologi baru itu akan dibangunkan oleh TM, yang dinaungi oleh kerajaan.... besar. sangat besar syarikatnya.. Dulu ASTRO makan MITV.. tidak mungkin pula nanti TM akan makan ASTRO..

Kami sebagai rakyat Malaysia hanya menunggu... terpaksa menunggu dengan sabarnya..
2 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Harapan by Fazli Zainal
Jom dengarkan lagu ini.. Walau dah lama jua ya lagu ni tapi ini menggambarkan cerita cintaku jua...




Harapan by Fazli Zainal

Doaku agar kau kan selalu bahagia
Agar kau temui insan tulus menyayangimu
Lepaskanlah diriku kerna keredhaanmu
Bukan kerna dendam jua bukan kerna kau terpaksa

Ku tinggalkan memori bersamamu
Ku undur diri bersama harapan

Tidak kesampaian cinta kita
Ku bawa harapan ku pendam rahsia
Ku di kejauhan mendoakan
Agar kau bahagia tiada lagi duka
Daku rela mengundur diri
Ku pasti dikau kan fahami

Tiada penyesalan kasih ku korbankan
Andai telah tertulis ku terima
Ini bukannya ku pinta
Pergilah dikau diiringi keikhlasanku
Cuma pengalaman mengisi kekosongan mimpiku

Ku tinggalkan memori bersamamu
Ku undur diri bersama harapan
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Kenapa perlu datang dan pergi...
Kadang kala aku teringat bait-bait lagu.. Lagu yang sangat popular ketikanya aku masih hangat bercinta..

Cinta.. cerita tentang meninggalkan dan ditinggalkan.

Itu lah yang aku rasakan. Rasa lama berulang kembali tatkala aku gembira menjalani hidup yang penuh dengan pancaroba dan dugaan.. Aku tempuh dengan keberanian yang teguh. Tapi keberanian itu luntur sama sekali pada hari yang kau datang, datang untuk menyakiti hati ini..

Perlukah kau datang hanya untuk menyakiti hati ini atau kau rindu sama aku? Aku tahu kamu mahu jua meratapi pemergian diri ini dan segala macam gokyah dan kata dusta serta nista.. Aku tidak pernah percaya dengan kata-kata itu, kerana kamu yang meninggalkanku terkapai-kapai dalam kelemasan....

Tapi rasa pedih itu hilang sekejap cuma, hanya sekapan aku meratapi, nasib rakan seperjuangan memahami diri ini, sambil memberikan semangat.. tapi aku mahukan kamu yang memberi semangat kepadaku... bukan orang lain.. tapi kau telah pergi jauh dari diriku..

Teruskan perjuangan.. itu yang perlu aku lakukan... Chayok...
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Cerita cerita tatkala bercuti kali ini...
Salam semuanya.. apa khabar..

Meriah bukan.. sudah lama jua tidak menyentuh pc serta blog ini, hanya kerna aku puas dan penat bekerja siang dan malam, tidak mengira pagi dan petang.. Lenguh segala yang ada di badan yang semestinya semakin hari semakin besar ini...

Ahakz.. yang pastinya, aku cuti ini hanya curah bakti di Nando's One Utama... hanya RM 4 sejam, boleh la kan.. hanya memperolehi lebih dan kurang RM 700 untuk bulan ini.. Shopping sakan la kan.. Apa lagi.. mari mulakan operasi, tatkala masuk saja nilai gaji itu ke dalam akaun nanti..

Cerita-cerita pabila memulakan cuti ya...

Mulanya aku hanya pulang ke rumah awal, dan libur sana libur sini, akhirnya terpaksa pulang.. ada jua hal yang masih belum aku settelkan..

Dan aku pulang ke bumi KL, diterusi ke Mid Valley, menonton wayang... itu saja acaranya pabila bermulanya cuti..

2012, boleh la.. tidak rugi saja RM 11...

Di lanjuti dengan lepak, tasik, dan sebagainya.. makan.. McD..

Owh ya.. lupa mahu di khabarkan.. pergi saja berjalannya dengan Teman Tapi Mesra.. Shuk, Panda, Padin dan Piyan.. bergambar seronok2 dan sebagainya ... ahakz.

Tanggal 19 Nov, aku memulakan tugas di Nando's One Utama.. sungguh penat hari pertama..

Sok sek sok sek, begitu begini.. cam tu cam ni, dah hari ni 13 Dec, hampir sebulan jua lah aku bekerja ya..

Tapi seronok pabila dapat saja hasilnya nanti.. RM 700 dalam genggaman.. Shoppin ya..
0 komentar | edit post
Reaksi anda: 
Kisahnya butang SHIFT di papan kekunci anda...

Lihat rajah di atas.. dan kenal pasti saja semua butang yang ada di papan kekunci anda ya.. Hari ini, aku dengan sungguh murah hati ingin memberikan tunjuk ajar kepada semua pengunjung... perihalnya butang SHIFT di papan kekunci.

Sebelum lebih melanjuti, kiranya diberikan pengenalannya...

Butang SHIFT terdapat 2 kuantiti di papan kekunci anda.. satu di sebelah kanan dan satu di sebelah kiri.. Pabila kita mengikuti konsep asal Keyboarding, penggunaan butang SHIFT hanyalah dengan menggunakan jari kelingking atau pickle (entah betul mungkin ejaannya).

Mari kita lihat penggunaan utamanya..

Butang SHIFT secara khasnya digunakan untuk memberikan huruf besar (Letter Case) pabila ingin menaip dokumen atau apa saja yang menggunakan papan kekunci..

Kenapa adanya huruf besar dan huruf kecil.. kenapa tidak boleh digunakan huruf besar kesemuanya dan huruf kecil kesemuanya.. Semua ini untuk membezakan situasi dan unsur tatabahasa.. (Sila rujuk pakar tatabahasa anda).

Contoh : Kuala Lumpur di taip dengan menggunakan huruf besar di pangkal setiap perkataan.. K dan L.. tidak di taip : kuala lumpur.. dalam segi tatabahasanya, kata nama khas perlu untuk menggunakan huruf besar di pangkal perkataannya.

Begitu lah kaedahnya..

Baiklah.. mari kita lihat gambar ini..




Ini merupakan satu blog dari artis terkenal.. yang menggunakan kesemuanya huruf besar (lettercase) dalam penulisan blognya...

Ada beberapa kemungkinan kenapa bisa saja jadi begitu..

  1. Guru taipnya dulu tidak sempat mengajar butang SHIFT lalu mati..
  2. Guru taipnya saja tidak mahu mengajar butang SHIFT dengan alasan SABOTAJ
  3. Guru taipnya hanya mengajar butang CAPS LOCK (nanti saja aku terangkan perihalnya)
  4. Penulis blog ini tidak mempunyai guru taip dan hanya belajar sendiri.
  5. Butang shift nya tetanggal atau mempunyai papan kekunci khas yang tidak mempunyai butang SHIFT
  6. Jari kelinking si penulis patah keduanya dan akhirnya tidak dapat menekan butang SHIFT
  7. Saja saja suka suka, cantik katanya, walaupun HODOH,BURUK, TIDAK BERTAMADUN, CHENGAP semuanya ada...
  8. dan akhirnya alasan terakhir... ADE AKU KESAH.. BLOG AKU.. aku punye hal lah...
(penggunaan huruf besar dalam entri kali ini kesemuanya menggunakan butang SHIFT)

Dan akhir sekali, marilah sama-sama menggunakan sebaiknya butang SHIFT yang telah dicipta untuk memudahkan entri dan dokumen anda mudah dibaca dan profesional serta mengikuti konsep asas tatabahasa..
3 komentar | edit post
Reaksi anda: 
  • Jerit-Jerit di Sini

    Adakah rupa baru ini lebih indah, ceria dan membuatkan mata anda terpanggil untuk meminta otak supaya mengawal anda untuk melawat laman blog ini lagi?

    Followers