Penafian

Semua entri dalam laman blog ini adalah luahan jiwa dan raga semata-mata, tiada kena mengena dengan hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Entri di dalam blog ini tidak sesuai untuk bahan rujukan rasmi dan pihak kami tidak bertanggungjawab di atas apa-apa kejadian tembak-menembak, sepak terajang dan tendang-menendang di atas penggunaan bahan dalam laman blog ini. Harap maklum.
Server UiTM digodam?.. Apakah..
Hari ini, aku dengan tidak sengaja membuka laman web UiTM di alamat www.uitm.edu.my dan akhirnya skrin menunjukkan paparan ini.
Paparan skrin... kita zoom sedikit...

Ha... inilah mesejnya..

Mesej ini juga telah memberitahu kita bahawa penggodam telah menghantarkan satu "phishing e-mail" kepada pentadbir system yang membuatkan pentadbir sistem menukar semua password menurut kandungan dan arahan e-mail tersebut.

Kejadian ini adalah biasa di kalangan pengguna internet seperti yang biasa digunakan untuk menggodam sistem bank dan telah acap kali diberi amaran terhadap e-mail-email yang mencurigakan.

Apa yang menghairan, PSMB pun boleh tertipu dengan e-mail seperti ini dan pentadbir sistem ini mungkin terkeliru memberikan password kepada yang tidak dikenali. Dan hasilnya... tada...
semua system uitm tidak dapat diakses termasuk istudent, bendahari, dan semuanya yang berkaitan dengan UiTM.... Laman Web cawangan juga tidak dapat diakses.

Apapun.. marilah kita berjaga-jaga terhadap akses dan password kita supaya tidak digunakan secara salah....
edit post
Reaksi anda: 
1 Response

Post a Comment

Makasih sebab comment ya....

  • Jerit-Jerit di Sini

    Adakah rupa baru ini lebih indah, ceria dan membuatkan mata anda terpanggil untuk meminta otak supaya mengawal anda untuk melawat laman blog ini lagi?

    Followers